A hegesztés, mint nem mindennapi technológia

Hegeszteni bárhol lehet, kültéren, beltéren, a víz alatt és a világűrben is. Miért? Hogyan? Ha szeretne többet megtudni erről a különleges technikáról, olvasson tovább.

Hegesztés

A hegesztés, mint oldhatatlan kötés, már több száz év óta ismert, viszont csak a 19. század második felétől kezdődött meg komolyabban a használata. A hétköznapokban szinte állandóan találkozhat hegesztett berendezési tárgyakkal (pl.: asztallal, székkel, ajtóval, stb.).
A hegesztés gyakorlatilag korlátlan lehetőségeket biztosít két fém összeillesztésénél, megmunkálásánál. Ez a módszer annyira erős tartást biztosít, hogy még a legnagyobb felhőkarcolók, óceánjárók, repülőgépek, űrhajók és olajfúró tornyok is ennek a technikának köszönhetik létezésüket, nem beszélve a világ legszebb hidairól és alagútjairól.

Egyes fajtái szikrákat vetnek, mások pedig még extra hőt sem igényelnek. A hegesztéshez szükséges kohéziós kapcsolat kétféle – egymással kombinálható – módon hozható létre: ömlesztő hegesztéssel és sajtoló hegesztéssel.
A technikákról röviden:
Az ömlesztő hegesztés a kohéziós kapcsolat létesítésének az a módszere, amelyben az alapanyagokat egy közös fémmé olvasztják és abba még esetleg egy harmadik anyagnak (pl. a hegesztőpálcának) egy részét is beolvasztják (pl.: lánghegesztés, lézersugaras hegesztés).
Sajtoló hegesztéskor a szerkezeti elemek közötti molekuláris kapcsolatot erőhatással létesítik anélkül, hogy az alapanyagok megolvadnának (pl.: kovácshegesztés, hideghegesztés).

Mivel a kézi hegesztés nagyon munkaigényes, sok jól képzett munkást igényel, ezért a hegesztési folyamatok gépesítésének és automatizálásának igénye hamar felmerült az évek során. A fejlesztéseknek köszönhetően ma már egészen nagy, ipari hegesztőgépeket is gyártanak a hegesztéstechnikai cégek.
De természetesen még így is vannak olyan területei az életnek, ahol a kisebb jobb. Ilyen például a művészet! Számtalan tehetséges ember köszönheti sikerét a hegesztés különleges technikájának. Enélkül a módszer nélkül valószínűleg nem tudnák olyan jól megformázni a fémet, és kifejezni a gondolataikat.

Összehegesztett elefánt

Hegesztés az űrben:
Kint az űrben, az alacsony gravitációjú környezetben a felületi feszültségnek nagyobb a szerepe, mint a Földön (a lecseppenő folyadék ott ellebeg valahova az űrállomáson). A felületi feszültségnek köszönhetően tehát, az űrben egymástól nagyobb távolságra levő darabokat is össze lehet forrasztani.

Hegesztés a víz alatt:
A víz alatti hegesztés megbízható és viszonylag olcsó módszer a hajók, hidak, víz alatti csővezetékek, olajfúró tornyok szerkezeteinek javítására. Ezt a munkát kimondottan ipari búvárok végezhetik, speciálisan erre kifejlesztett hegesztőgéppel. A hegesztési paraméterek a víz minőségétől függően változhatnak. Nem mindegy, hogy sós vagy édes, erős áramlatú, vagy nyugodt víztömegről van szó.

Hegesztés az űrben

Hegesztés a víz alatt

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.