Bérleti díj vs. hiteltörlesztés

penzugy Nem kell pénzügyi zseninek lenni ahhoz, hogy rájöjjünk – kiváltképp a mai ingatlan – és albérlet árak mellett – lakást vásárolni olcsóbb, mint lakást bérelni.
Természetesen vannak olyan élethelyzetek, amikor csak a bérlet jöhet szóba: egyetemistaként iskola mellett, minimálbéres egyedüli fizetés …stb. De ha valaki elvben megengedheti magának a fizetése, félretett pénze alapján, akkor igenis ingatlant kell vásárolnia, ha jót akar magának. Sokan azzal érvelnek, hogy nincs készpénzük kifizetni egészében a lakást vagy házat, hitelt nem szeretne, az albérlet pedig szinte bármikor felmondható. Ez rendben is van, felmondható, de lakni csak kell valahol? Az emelkedő albérlet árak mellett, de stagnálás és alacsonyabb bérleti áraknál is jobban járunk, ha nem a bérbeadónak fizetünk mintegy szolgáltatási díjat a lakhatásért, hanem a saját lakásunk vételárát egyenlítjük ki apránként. Manapság az sem megoldhatatlan probléma, ha egy hosszú lejáratú kölcsön vége előtt lakást váltanák. Ennek ezer oka lehet, melyet kár felsorolni. De nem szabad azt gondolnunk, hogy a hitel lejárta előtt nem válthatunk lakást. De igen, válthatunk. Persze nem egyszerű és költsége is van, de egy albérlet váltás sem két forint.

A fő különbség az, hogy míg a bérleti díj valóban kidobott pénz, a hiteltörlesztés nagy része továbbra is a saját zsebünkbe vándorol, csak nem egy bankszámlán egy összegben, hanem a lakás vagy ház áraként. Persze kamattal is számolni kell, manapság egy 25% önerős lakásvásárlás 15-20 éves futamidejű hitelének havi törlesztője még alacsonyabb is, mint a bérleti díj. A finanszírozások is megváltoztak. Manapság a futamidő elején nem csak kamatot fizetünk, hanem nagyrészt tőketartozást is csökkentünk. Érdemes persze megfelelően tájékozódni a piacon elérhető hitellehetőségekről, de általánosságban elmondható, hogy nem kamattörlesztéssel indul a hiteltörlesztés.

Sokak számára hiteles második lakásuk kiadása a legjobb befektetés. Csupán csak az önerőt kell összerakni, a fennmaradó nagyjából 75%-ot már a bérlő fizeti. Lakás-értékestől, kamatostól, havi rezsistől, mindenestől együtt.
A legfontosabb, amit meg kell jegyezni, a kamatszinttől függetlenül, hogy a lakás hitelének törlesztése nem a bank felé elszórt pénz, hiszen a tőkét fizetjük vissza (azaz rakjuk össze) apránként. Egy bérleti díjnak viszont 0% -a marad a sajátunk.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.