CO védőgázas fogyóelektródos ívhegesztés

A technológia elvi működésétől a hegesztőgépek szervizeléséig

Szakmai körökben közismerten elterjedt tézis, hogy a szóban forgó eljárás (CO hegesztés) mindenekelőtt ötvözetlen és gyengén ötvözött szerkezeti acélok egyesítésére használható. A CO2 védőgáz alkalmazásakor azonban – és szakmai körökben ez is evidenciának tekinthető – a CO2 gáz szénmonoxidra és oxigénre bomlik, amiből eredően jelentős oxidációval kell számolnunk. A technológia alkalmazhatóságához épp ezért már évtizedekkel korábban kifejlesztették azt az eljárást, amelynek során az elektródahuzalba ötvözött dezoxidáló elemek segítségével kiküszöbölhetővé vált a probléma. Alkalmazzuk bármelyik hazai hegesztőgép gyártó és szervizelő cégcsoport által forgalmazott berendezést, jó ha tudjuk, hogy a védőgáz áramlási viszonyai bizony nagymértékben lehetővé tehetik a levegő bejutását még nyugodt környezetben is. A felmerülő légmozgás a védőgázt elfújhatja, ezért a hegesztést minden körülmények között a lehető legvédettebb helyen kell elvégeznünk. Napjaink innovatív megoldásai révén a technológia alkalmazásához használatos hegesztőgépek inverteres áramforrásúak, amelyek oroszlánrészben nagyobb és mindenekelőtt gyorsabb szabályozásra képesek, mint az általánosságban vett hagyományos áramforrással rendelkező gépek.

hegesztes

Érdemes kitérnünk arra is, hogy a fogyóelektródás védőgázas hegesztőberendezéseknek alapegysége a huzalelőtoló berendezés, amely voltaképpen felelős a hegesztőhuzal egyenletes és pontos előtolásáért. Előállhatnak olyan esetek is amelyben a huzalelőtoló az áramforrással egybeépített eljárásban készül. Az ilyen esetekben kompakt berendezésről beszélünk. Ezeknek a kialakításoknak megvan az a vitathatatlan előnye, hogy nem csak egyszerűbb a hegesztőgép szerkezeti felépítése, de pénztárcánkat nem csekély mértékben kímélve olcsóbb is a technológia alkalmazása. Hátránya ugyanakkor, hogy a hegesztőgépet megfelelően – sokszor zavaróan – közel kell vinni a hegesztés helyszínéhez. Amennyiben a munkafolyamat a hegesztőgép hatósugarának megnövelését követeli meg, abban az esetben a levehető huzalelőtolós berendezésre alkalmazására van szükségünk, ugyanis ezekben az esetekben az áramforrás nem vihető elegendően közel a hegesztés helyszínéhez.

A hegesztőgépek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó vállalkozások többnyire a gyártói tapasztalatunkra építve megbízható hegesztőgép szerviz szolgáltatásokat is működtetnek (pl. Bmax hegesztéstechnika). Nem egy gyártó és szervizelő egyébiránt a hegesztőgépek szervizelésén és javításán túlmenően akár a más hegesztőgép gyártók által készített hegesztő berendezések és a termékkörbe tartozó gépek szervizelését, karbantartását, javítását vállalják. Érdekes adalék lehet, hogy a piacképesebb cégek igény és elvárás esetén a hegesztőgépek gyártása és a fentiek mellett adott esetben transzformátorok javítását, újratekercselését, egyedi transzformátorok teljes körű szolgáltatását tudják biztosítani a tervezéstől a gyártásig.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.