Energetikai korszerűsítés lépéről lépésre

Az otthonokban használatos elavult energetikai berendezések magasabb energiafelhasználással működnek, ami miatt a rezsi is magasabb lesz. Ezen viszont lehet változtatni!
Egyszeri beruházással, a gépek, illetve az egyéb befolyásoló tényezők (pl.: nyílászárók) lecserélésével csökkenthető az energiaszámla, ráadásul a környezet is hálás lesz.
Mindezt azonban nem lehet egyik napról a másikra elintézni. Egyrészt azért, mert nem tudható, milyen változtatások kellenek, másrészt, mert sokszor jelentős kiadásokkal járhat a művelet, amihez megfelelő anyagi háttérrel kell rendelkezni.

Először is, hogy mellőzni lehessen a plusz költségeket, érdemes energiatanácsadást kérni egy szakembertől. A tanácsadás során az ingatlan adottságai és a fogyasztási adatok alapján megállapításra kerül egy aktuális mutatószám, melyből kiderül az épület milyen energia tanúsítványt kapna. A szakember elmondja, hogy mik azok a fő problémák, melyeken érdemes változtatni, ezután kezdődhet a kézzelfogható munka.

Pontosabban ezt a lépést még megelőzheti valami más is, egy pályázat felkutatása. A spórolás jegyében érdemes utána nézni az éppen aktuális energetikai korszerűsítésre kiírt pályázatoknak, azok feltételeinek. Általában mindig lehet találni legalább egyet, aminek elnyerése után jelentős kiadásoktól lehet megválni.

Pontosan hogyan korszerűsíthető egy épület?

– Az épület hőtechnikai adottságainak javításával, hőveszteségének csökkentésével, utólagos hőszigeteléssel és a külső nyílászárók cseréjével,

– Világítási rendszerek korszerűsítésével, fényforrások és világítótestek korszerűsítésével,

– Hő- és villamosenergia-termelő, -szállító és -átalakító berendezések korszerűsítésével, cseréjével, hatásfokuk javításával, szabályozhatóvá tételével, stb.

(A munkálatok elvégzéséhez, felügyeletéhez minden esetben érdemes szakember segítségét kérni!)

Épületenergetika
Az energiatanúsítvány lényege, hogy objektív mutatószámmal jellemezze az ingatlan energiafogyasztását. Hasonlóan a háztartási berendezéseknél megismert energiafogyasztási besorolással, itt is az “A”, illetve az “A+” jelöli a legenergiatakarékosabb épületeket, míg az “G”, “H”, vagy az “I” a legpazarlóbb otthonokat.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.