Fém és nemesfém gravírozás lézer technológiával

Valószínűleg már mindenki kapott valamilyen egyedi, személyre szabott ajándékot, melybe bele volt gravírozva a neve, egy jellegzetes dátum, vagy egy idézet. Ezek az egyedi tárgyak nem jöhettek volna létre egy lézervágó berendezés nélkül.
A lézer ipari felhasználása egyre jobban terjed a különböző ágazatokban. Sokan nincsenek tisztában a lézervágásnak az előnyeivel, pedig tiszta, precíz vágás/gravírozás végezhető vele. Rengeteg módon felhasználható, és testre szabott tárgyak készíthetőek általa. Nincs ez másként az ajándéktárgyak piacán sem. Legyen szó fa, üveg, műanyag, vagy fém felületről, bármelyikbe lehetséges gravíroztatni. Ezáltal ajándékozhatunk névre szóló poharat, tollat, kulcstartót, italos üveget, vagy akár egy szép ékszert is.

A lézersugár tulajdonságainak köszönhetően az apró felületekre is nagy pontossággal lehet gravírozni bármilyen bonyolult mintát (ez más munkafolyamattal nem megvalósítható).
A hagyományos gravírozás egyfajta marási eljárás, ahol a megjeleníteni kívánt szöveg, ábra vagy kép úgy alakul ki, hogy a kiválasztott tárgyról egy lézersugár eltávolítja az anyagfelesleget. Ennek a technikának köszönhetően rendkívül tartós, jól látható és olvasható felirat, logó, vagy kép készíthető, ráadásul nem keletkezik felesleges hulladék sem.

Amennyiben ajándékozni szeretnénk, ne ragadjunk le a tollba vésett névnél, monogramnál, inkább engedjük el a fantáziánkat! Különleges alkalmakkor egy szép ékszer minden szóval felér. Főleg, mióta Carrie Bradshaw büszkén viselte saját nevét medálként a nyakában, a világon az összes nő ugyanezt szeretné tenni.

Lézervágott nyaklánc

Vannak lézervágó gépek, melyekkel a nem nemesfémeken (réz, nikkel, acél) kívül, még a keményebb nemesfémeket (aranyat, ezüstöt) is szépen meg lehet munkálni, bár mindegyiknek megvan a maga trükkje.

– Az arany jól elvezeti a gravírozás során keletkezett hőt. De mivel van különbség a fehér és a sárga arany összetétele között, az előbbit könnyebb vágni.

– Az ezüsttel nehéz dolgozni, mert megtartja a hőt, azáltal pedig megvetemedhet és eldeformálódhat. Ennek megelőzéseként hűtőbordákat szoktak használni, ami elvezeti a hőt.

Attól függően, hogy milyen anyagból van a tárgy, melyet gravíroztatni szeretnénk, illetve milyen bonyolult a kért minta, egy gravírozás körülbelül 5-25 perc alatt elkészül.

Lézerrel gravírozott gyűrű

Lézervágott gyűrű

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.