Kreatívan a gyermekért

Kreatívan a gyermekért

Iskolakezdés előtt álló gyerkőcöknek még az évkezdést megelőzően státuszvizsgálaton kell átesniük, melynek eredménye az iskolaérettség megállapítását befolyásolhatja. Általában ilyenkor a szülők nem készülnek komoly megmérettetésre gyermekük kapcsán. A vizsgálatnak ugyanis az az elsődleges célja, hogy a betegségek korai felismerése által megelőzzék a későbbi gondokat. Mégis gyakran meglepetés éri az anyukákat és apukákat, hogy a védőnők milyen kérdésekkel próbálják kiszűrni a bajt. Korábban azt mondtuk volna, hogy iskolaérett az a gyermek aki tudja a saját -, valamint a szülei nevét, ismeri a színeket, képes elszámolni 10-ig és fel tudja sorolni a főbb testrészeit.
A mai gyerekek viszont 5-6 évesen már nemcsak magyarul, de angolul is tudnak számolni és az érdeklődési körükbe tartozó témákról megállás nélkül képesek perceken át beszélgetni, ezen kívül profin bánnak a technika legújabb vívmányaival is, mint a laptop, tablet és okostelefonok. Persze nem ez az általános és az elvárt, de egyre gyakoribb korosztálybeli sajátosságnak mondható.
Egyébként nemcsak azoknál a gyerekeknél tapasztalható elmaradás, akiknek a szociális körülményei korlátozzák őket a fejlődésben. Számtalan olyan gyermeknél is tapasztalható a probléma, akik rendezett családi háttérrel rendelkeznek, jó anyagi körülmények között élnek, de a szülők mégis elhanyagolják gyermeküket és nem foglalkoznak velük eleget.
Nem mindig az a célravezető, ha gyermekünket bedugjuk a legdrágább külön foglalkozásokra. Sokszor többet teszünk azzal, ha közös programokat, kreatív játékokat szervezünk a családban.
Bizonyos tanulási-, pszichés és személyiségfejlődési problémák elkerülhetők például mozgásfejlesztési gyakorlatok rendszeres végzésével is.
Az iskolai életre való felkészülésben, de a mindennapok során is fontos szerepe van annak, hogy megfelelő készségfejlesztő játékokkal, gyakorlatokkal, kreatív eszközök igénybevételével fejlesszük gyermekeink készségeit, képességeit. Azok a gyerekek, akik nem szeretnek és nem is tudnak például rajzolni, gyöngyöt fűzni vagy egyéb aprólékos, kézügyességet igénylő munkákat végezni, valószínű, hogy nem tudnak cipőfűzőt kötni és kabátot gombolni sem. Ezekre az apró jelekre érdemes odafigyelni és még idejében tenni a kialakulásuk ellen. Kreatív és készségfejlesztő játék nagy választékban megtalálható Játék-Világ weboldalán.

Kreatív játékok

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.