Lenovo – a csúcslaptoptól az olcsóbb notebookig

A Lenovo a világ vezető laptopgyártója. A kínai cég 2004 előtt jóformán ismeretlen volt, bár hazájában, a Kínai Népköztársaságban óriási szeletet hasított ki a piacból. A gyártó nem elégedett meg a kínai vásárlókkal, hanem nagyobb babérokra tört, és több mint egy évtizede bejelentette, hogy megvásárolja az IBM PC-t. Valóságos bomba robbant, mivel előtte alig fordult elő, hogy egy kínai mamutvállalat megvásároljon egy amerikai mamutot. Akik kételkedtek a hírben, nemsokára megbizonyosodtak igazuk felől. A két vállalat egyesült, a fejlesztések közösen futottak tovább, együttműködésük ma is gyümölcsöző.

A Lenovo laptopjai elképesztő változatosságot mutatnak. Kínai gyártóként nem tagadták meg egykori gyökereiket, és olyan laptopokkal vannak jelen a piacon, amelyeknek ára 70000 forint alatt marad, vagy valahol akörül mozog. Viszont a Lenovo laptopoknak már van olyan nevük, hogy a minőségnek megkérhetik az árát (nem úgy, mint néhány kiváló kínai telefongyártó, hogy ellenpéldát is mondjunk). Ennek következtében könnyen elképzelhető, hogy egy online üzletben válogatva nem csak a legolcsóbb, hanem a legdrágább termékek között is felbukkannak a Lenovo laptopok.

A legdrágább termékek 800 000 forinton felüli árcédulát kaptak, és nem ok nélkül. Az SSD-vel, i7-es processzorral és minden földi jóval felszerelt laptopok bármilyen összehasonlításban megállják a helyüket, akár amerikai, akár európai cégek termékeivel vetjük össze őket.

A Lenovo tehát már sokkal több mint kínai gagyit gyártó wannabe óriás, amely valójában csecsemőlábakon támolyog. A Lenovo felnőtt az MSI, a Macbook, a Sony mellé – névben nem, mert mindig ott lesz az “igen, de…”, ha szóba kerül a nevük, viszont a Lenovo mérnökeinek és alkalmazottainak teljesítményébe nem könnyű belekötni.

Végül zárjuk egy fontos kérdéssel a cikket: érdemes-e Lenovo laptopot venni?
A válasz egyértelmű igen! Régen többről van szó, mint egy obskúrus kínai gyártó ki tudja, honnét összelopott számítógépéről. Mivel a Lenovo mindenütt jelen van a gépeivel, a szervizhátterük kiváló, az alkatrészellátás nem akadozik. A gépek teljesítménye jó, nem spórolták ki az anyagot belőlük, ráadásul akár csúcslaptopra, akár olcsó notebookra van szükségünk, bizonyosan megtaláljuk a csak Magyarországon kapható 600 (!) Lenovo laptop modell között a magunkhoz illőt.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.