Miért fontos a lábazati hőszigetelés?

A nagy energiaköltségek miatt házuk szigetelésében gondolkodók első körben a homlokzat, valamint a padlásfödém hőszigetelését választják, elhanyagolva ezzel a lábazatok hőszigetelését. A lábazatok hőszigetelése pedig pontosan az a terület, ahol viszonylag kis anyagi ráfordítással nagy gondoktól szabadulhatunk meg. Még az optimális esetben kiválóan leszigetelt pincefal, valamint a már modern hőszigetelő lapokkal ugyancsak burkolt homlokzati fal között is hatalmas hőhíd képes kialakulni akkor, ha a lábazati részt nem szigeteljük le.
A háztulajdonosok jelentős hányada rendszerint teljesen megelégszik a külső házfal szigetelésével, de az új épületek kivitelezői is előszeretettel hanyagolják el a lábazat szigetelését.

Hőszigetelés

Mire számíthatunk akkor, ha lábazatot nem szigeteljük?
Önmagában már a teljesen csupasz betonfelületek is igen jelentős hőhidat jelentenek, ráadásul törvényszerű, hogy, minél jobban hőszigetelt az épület fala, annál kedvezőtlenebb lesz a lábazat hőáteresztő képessége. A hőveszteségen túlmenően ráadásul nem kizárólag a nedvesség lecsapódására számíthatunk, de a legtöbb esetekben a már meglévő padlóburkolat károsodását okozó penészesedésre is fel kell készülnünk.

Nyilván a lábazati hőszigetelés megkezdése és a ráfordított költségek megtervezése előtt érdemes volna egy a házunk energia hatékony működését biztosító energetikai koncepció kidolgozása is. A hőszigetelés kalkulátor ugyanis nagyban megkönnyítheti az optimális hőszigetelő kiválasztását a lábazati hőszigetelés területén is. Nem biztos ugyanis, hogy az épületnek azon a részén „folyik el” a legtöbb pénz a hőszigetelés hiánya miatt, amelyre elsőnek gondolnánk. Hőszigetelés kalkulátor alkalmazásával tökéletesen meghatározható nem csak a szerkezet hőátbocsátási tényezője, de a lábazat hőszigetelését szolgáló anyag optimális típusa, vastagsága is.

A fentiek függvényében rendelkezzen otthonunk bármilyen paraméterekkel, a lábazatok szigeteléséhez a hazai forgalmazó kereskedések kínálatában általában két típusú lábazati szigetelő anyaggal találkozhatunk.

  • A lábazati hőszigetelő anyagok egyik csoportja a nagy anyagsűrűséggel kialakított nyíltcellás és egyben formahabosított polisztirol táblák kategóriája. Ezek a hőszigetelő anyagok kiválóan alkalmasak régi és új épületek lábazatainak szigetelésére, abban az esetben, ha talajnedvességgel nem érintkező felületekről van szó.
  • A lábazati szigetelő anyagok másik nagy csoportját a legelterjedtebb és kimondottan sokrétű alkalmazhatóságuk miatt közkedvelt zártcellás polisztirol anyagok jelentik. Alkalmazásuk nagy teherbírásuk és a vízállóságuk miatt tökéletesen megfelel kerítések, pincefalak és egyéb földfelszín alatt lévő falak szigeteléséhez, padlószigeteléshez.

Utóbbiakból is érzékelhető, hogy házaink lábazati szerkezeteit különösen nagy gondossággal és szakszerűséggel kell hőszigeteléssel és vízszigeteléssel ellátni. A hazai forgalmazók kínálatában megtalálhatjuk azokat a lábazati hőszigetelő anyagokat, amelyek segíthetnek otthonunk talán legkritikusabb részénél, a lábazati csomópontban keletkező hőhíd megszüntetésében.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.