Mire és hányféle matricát használhatok?

Addig, amíg nem foglalkozunk valamilyen okból ezekkel a kis ragasztós címkékkel, észre sem vesszük, hogy milyen sok matrica van a környezetünkben. Fel sem tűnik, hogy a legtöbb termék oldalán ragasztva vannak a vonalkódok, matricák hirdetik a dobozokon az áru akciós voltát, matricák képezik az árujelölőt a boltokban stb..
Nézzük a matricák leggyakoribb felhasználását és ezzel párhuzamosan vegyük sorra, hogy gyártás és alapanyag szempontjából hányféle matricatípus létezik!
A matricák legegyszerűbb és -hétköznapibb csoportja a tekercses címke. Ezek általában egy szín feketével nyomott vágatlan vagy stancolt címkék tekercses ragasztós papíron (esetleg hőérzékeny papíron vagy vinyl fólián). A felhasználás során címkézőgép viszi fel őket automatikusan nagy mennyiségű tárgy felületére. Ezek lehetnek termékek, postai csomagok és még sok minden más, amelyek készletinformációit, azonosítóit tartalmazza a matrica.
Az egyedi papírmatricák legközismertebb felhasználása a termékcímke. Ezeket – nagy mennyiségük miatt – nyomdai ívekben nyomtatják, és nyomtatás után stancolják vagy ritzelik (vágják a kívánt méretre). Termékcímke szintén elképzelhető vinyl felülettel is.

Címke készítés

Címke készítés


Az öntapadó címkék minőségi csoportját képezik a különféle logók, terméknevek, cégnevek, márkák öntapadós változatai. Ezek között különbséget tehetünk aszerint, hogy standard formára kell vágni őket vagy egyedi stancolás szükséges az elkészítésükhöz. Ebben a csoportban már ritkábban használnak papírt a nyomtatandó felülethez, általában jellemző a vinyl, amely matt vagy fényes fehér, esetleg szürke, és víztiszta lehet. A nyomtatás fajtája a nyomott színek számától, a nyomtatás kívánt minőségétől és darabszámától is függ.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.